Home Zupy Chłodnik z cukinii z koperkiem

Chłodnik z cukinii z koperkiem

by

Wegetariańska zupa z żółtej cukinii, z dodatkiem bulionu warzywnego i jogurtu. Doskonała na gorące dni.

Składniki:

  • 1 kg jak najmniejszej żółtej cukinii
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Przekroić cukinie wzdłuż na pół i wyskrobać nasiona, nawet jeśli są bardzo małe. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.
  • W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać cukinię i podsmażać, stale mieszając, przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut.
  • Zmiksować zupę i odstawić aby przestygła. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny (opcjonalnie). Dodać koperek i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aż będzie całkiem zimna. Podawać na zimno.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

275 minut


Średnia 5 / 5 (1331 głosów)

related articles