Wegetariańska zupa z żółtej cukinii, z dodatkiem bulionu warzywnego i jogurtu. Doskonała na gorące dni.
Składniki:
- 1 kg jak najmniejszej żółtej cukinii
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 125 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Przekroić cukinie wzdłuż na pół i wyskrobać nasiona, nawet jeśli są bardzo małe. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.
- W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać cukinię i podsmażać, stale mieszając, przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut.
- Zmiksować zupę i odstawić aby przestygła. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny (opcjonalnie). Dodać koperek i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aż będzie całkiem zimna. Podawać na zimno.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
275 minut
Średnia 5 / 5 (1331 głosów)