Home Zupy Botwinka z pieczarkami

Botwinka z pieczarkami

by

Barszczyk, albo botwinka z młodych buraków wraz z liśćmi z dodatkiem grzybów i jajka na twardo. Bardzo dobra zupa!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • 200 g pieczarek
  • 5 młodych buraków z liśćmi
  • 3 ziemniaki
  • 1 kostka rosołowa

Przygotowanie:

  • Cebulę drobno posiekać i zrumienić przez 2-3 minuty na patelni z odrobiną masła.
  • Dodać posiekane lub starte marchewki oraz pokrojony w kostkę seler. Smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać grzyby i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, odstawić.
  • W garnku zagotować 2 litry wody i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Młode buraki umyć i porządnie opłukać liście, aby pozbyć się brudu i piasku. Zetrzeć buraki na tarce. Liście i łodygi drobno posiekać. Dodać do zupy i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  • Następnie dodać warzywa z patelni, doprawić cukrem i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Gotować przez jedną minutę, a następnie zdjąć z ognia.
  • W kubku wymieszać śmietanę z mąką, dodać trochę gorącej zupy. Dobrze wymieszać i wlać do garnka, mieszając od czasu do czasu. Postawić garnek z powrotem na kuchence i doprowadzić zupę do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i podawać z jajkiem na twardo.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1693 głosów)

related articles