Barszczyk, albo botwinka z młodych buraków wraz z liśćmi z dodatkiem grzybów i jajka na twardo. Bardzo dobra zupa!
Składniki:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
- 200 g pieczarek
- 5 młodych buraków z liśćmi
- 3 ziemniaki
- 1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekać i zrumienić przez 2-3 minuty na patelni z odrobiną masła.
- Dodać posiekane lub starte marchewki oraz pokrojony w kostkę seler. Smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać grzyby i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, odstawić.
- W garnku zagotować 2 litry wody i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Młode buraki umyć i porządnie opłukać liście, aby pozbyć się brudu i piasku. Zetrzeć buraki na tarce. Liście i łodygi drobno posiekać. Dodać do zupy i gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodać warzywa z patelni, doprawić cukrem i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Gotować przez jedną minutę, a następnie zdjąć z ognia.
- W kubku wymieszać śmietanę z mąką, dodać trochę gorącej zupy. Dobrze wymieszać i wlać do garnka, mieszając od czasu do czasu. Postawić garnek z powrotem na kuchence i doprowadzić zupę do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i podawać z jajkiem na twardo.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1693 głosów)