Rybny chowder z karpia lub suma, z dodatkiem wędzonego boczku i serka śmietankowego. Najlepiej smakuje ze świeżym szczypiorkiem!
Składniki:
- 6 grubych plastrów dobrego wędzonego boczku
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
- 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 l bulionu rybnego
- 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
Przygotowanie:
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Wybrać skwarki, a na pozostałym tłuszczu przez kolejne 10 minut smażyć posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę seler i marchewkę.
- Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać serek, mleko i rybę. Całość gotować jeszcze około 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną szczypiorkiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1155 głosów)