Home Zupy Zupa rybna z boczkiem

Zupa rybna z boczkiem

by

Rybny chowder z karpia lub suma, z dodatkiem wędzonego boczku i serka śmietankowego. Najlepiej smakuje ze świeżym szczypiorkiem!

Składniki:

  • 6 grubych plastrów dobrego wędzonego boczku
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
  • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 l bulionu rybnego
  • 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę

Przygotowanie:

  • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Wybrać skwarki, a na pozostałym tłuszczu przez kolejne 10 minut smażyć posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę seler i marchewkę.
  • Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać serek, mleko i rybę. Całość gotować jeszcze około 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1155 głosów)

related articles