Prosty bulion rybny, który można użyć do zup i galarety. Można go zużyć od razu lub zamrozić w mniejszych porcjach.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 kg różnych części ryby
- ok. 4 litry wody
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
Przygotowanie:
- Pokroić cytrynę i warzywa w plasterki.
- Postawić garnek na średnim ogniu i wlać olej.
- Smażyć rybę przez 2-3 minuty, ale nie zrumienić jej. Dodać pozostałe składniki: cytrynę, cebulę, marchewkę, seler, zioła i wino. Zalać 4 litrami wody, rozgnieść zioła aby wydobyć aromat i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 45 minut. Zbierać co jakiś czas pianę.
- Wyłożyć durszlak gazą i przecedzić wywar. Zużyć od razu albo wstawić do lodówki (przechowywać w lodówce do 4 dni lub w zamrażalniku do 4 m-cy).
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (1113 głosów)