Home Zupy Bulion rybny

Bulion rybny

by

Prosty bulion rybny, który można użyć do zup i galarety. Można go zużyć od razu lub zamrozić w mniejszych porcjach.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg różnych części ryby
  • ok. 4 litry wody
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki

Przygotowanie:

  • Pokroić cytrynę i warzywa w plasterki.
  • Postawić garnek na średnim ogniu i wlać olej.
  • Smażyć rybę przez 2-3 minuty, ale nie zrumienić jej. Dodać pozostałe składniki: cytrynę, cebulę, marchewkę, seler, zioła i wino. Zalać 4 litrami wody, rozgnieść zioła aby wydobyć aromat i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 45 minut. Zbierać co jakiś czas pianę.
  • Wyłożyć durszlak gazą i przecedzić wywar. Zużyć od razu albo wstawić do lodówki (przechowywać w lodówce do 4 dni lub w zamrażalniku do 4 m-cy).

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1113 głosów)

related articles