Home Zupy Marokańska zupa z soczewicą

Marokańska zupa z soczewicą

by

Gęsta, smaczna i pożywna zupa, świetna podczas zimy! Podawać z chlebem pitta lub z grzankami.

Składniki:

  • 2 posiekane cebule
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1400 ml (6 szkl.) wody
  • 200 g (1 szkl.) czerwonej soczewicy
  • 450 g ciecierzycy w puszce, odsączonej
  • 530 g fasoli jaś
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce

Przygotowanie:

  • W dużym garnku podsmażyć na tłuszczu cebulę, czosnek i imbir przez około 5 minut.
  • Dodać wodę, soczewicę, ciecierzycę, białą fasolę, pomidory, marchewkę, seler, garam masalę, kardamon, pieprz cayenne i kmin rzymski. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny lub dłużej, aż soczewica będzie miękka.
  • Zmiksować połowę zupy w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka, wymieszać i podawać!

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

105 minut

Całkowity czas:

125 minut


Średnia 5 / 5 (1192 głosów)

related articles