Gęsta, smaczna i pożywna zupa, świetna podczas zimy! Podawać z chlebem pitta lub z grzankami.
Składniki:
- 2 posiekane cebule
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1400 ml (6 szkl.) wody
- 200 g (1 szkl.) czerwonej soczewicy
- 450 g ciecierzycy w puszce, odsączonej
- 530 g fasoli jaś
- 400 g krojonych pomidorów w puszce
Przygotowanie:
- W dużym garnku podsmażyć na tłuszczu cebulę, czosnek i imbir przez około 5 minut.
- Dodać wodę, soczewicę, ciecierzycę, białą fasolę, pomidory, marchewkę, seler, garam masalę, kardamon, pieprz cayenne i kmin rzymski. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny lub dłużej, aż soczewica będzie miękka.
- Zmiksować połowę zupy w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka, wymieszać i podawać!
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
105 minut
Całkowity czas:
125 minut
Średnia 5 / 5 (1192 głosów)