Home Zupy Zupa pomidorowa z krewetkami

Zupa pomidorowa z krewetkami

by admin

Krewetki królewskie podane w wyśmienitej, gęstej zupie pomidorowej – to pyszny, letni obiad. Podawać z chrupiącym pieczywem. To przepis na 6 dużych porcji, ale w zależności od ilości gości na obiedzie, ilość pomidorów i krewetek można zmienić.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 kg świeżych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 kg krewetek królewskich, odzyłowanych
  • 25 g świeżej natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

  • Przygotować zupę: w patelni rozgrzać oliwę, podsmażać przez minutę szalotkę na małym ogniu. Dodać pomidory i gotować, aż zmiękną, ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat i posiekaną natkę pietruszki i odstawić.
  • Do garnka wlać wodę, dodać kostkę rybną i pęczek ziół, a gdy zacznie się gotować – dodać krewetki i gotować je przez 3 – 4 minuty. Odcedzić.
  • Nakładać zupę do misek, dodaj krewetki i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:


10 minut

Czas gotowania:


15 minut

Całkowity czas:


25 minut


Średnia 5 / 5 (1587 głosów)

related articles