Krewetki królewskie podane w wyśmienitej, gęstej zupie pomidorowej – to pyszny, letni obiad. Podawać z chrupiącym pieczywem. To przepis na 6 dużych porcji, ale w zależności od ilości gości na obiedzie, ilość pomidorów i krewetek można zmienić.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1 kg świeżych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 kg krewetek królewskich, odzyłowanych
- 25 g świeżej natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
- Przygotować zupę: w patelni rozgrzać oliwę, podsmażać przez minutę szalotkę na małym ogniu. Dodać pomidory i gotować, aż zmiękną, ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat i posiekaną natkę pietruszki i odstawić.
- Do garnka wlać wodę, dodać kostkę rybną i pęczek ziół, a gdy zacznie się gotować – dodać krewetki i gotować je przez 3 – 4 minuty. Odcedzić.
- Nakładać zupę do misek, dodaj krewetki i podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1587 głosów)