Doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru pomidorów z ogródka, zwłaszcza tych zbyt dojrzałych, brzydkich, popękanych i nie nadających się np. do sałatki 😉
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, grubo posiekana
- czosnek (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
Przygotowanie:
- W garnku stopić masło, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Pod koniec dodać też posiekany czosnek.
- Dodać porządną łyżkę mąki i, mieszając, podsmażać na małym ogniu, aż będzie przypominać piasek. Nie przypalić!
- Dodawać stopniowo bulion, cały czas mieszając (najlepiej rózgą). Gdy cały bulion zostanie dodany, dodać pomidory i koncentrat.
- Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez pół godziny do godziny, aż pomidory się całkiem rozpadną. W międzyczasie mieszać zupę kilka razy.
- Przetrzeć zupę przez sito do drugiego garnka, najlepiej za pomocą tyłu drewnianej łyżki. Wyciskać z resztek pomidorów wszystkie soki. Skórki i inne twarde części wyrzucić.
- Przetartą zupę-krem postawić znów na niewielkim ogniu, aby się podgrzała. Dodać bazylię, sól i pieprz do smaku.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1523 głosów)