Home Zupy Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

by

Doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru pomidorów z ogródka, zwłaszcza tych zbyt dojrzałych, brzydkich, popękanych i nie nadających się np. do sałatki 😉

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, grubo posiekana
  • czosnek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Przygotowanie:

  • W garnku stopić masło, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Pod koniec dodać też posiekany czosnek.
  • Dodać porządną łyżkę mąki i, mieszając, podsmażać na małym ogniu, aż będzie przypominać piasek. Nie przypalić!
  • Dodawać stopniowo bulion, cały czas mieszając (najlepiej rózgą). Gdy cały bulion zostanie dodany, dodać pomidory i koncentrat.
  • Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez pół godziny do godziny, aż pomidory się całkiem rozpadną. W międzyczasie mieszać zupę kilka razy.
  • Przetrzeć zupę przez sito do drugiego garnka, najlepiej za pomocą tyłu drewnianej łyżki. Wyciskać z resztek pomidorów wszystkie soki. Skórki i inne twarde części wyrzucić.
  • Przetartą zupę-krem postawić znów na niewielkim ogniu, aby się podgrzała. Dodać bazylię, sól i pieprz do smaku.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1523 głosów)

related articles