Pyszna zupa, którą można podać w każdej chwili.
Składniki:
- 2 łyżki margaryny
- 2 cebule
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone
- 8 cukinii, drobno pokrojonych
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie:
- W dużej patelni stopić masło lub margarynę, dodać cebulę i podsmażać aż będzie przezroczysta. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, tymianek, rozmaryn, bazylię i biały pieprz i gotować przez 5 minut.
- Do średniego garnka wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać mieszankę z cukinią i z ziemniakami; zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut.
- Kiedy warzywa będą ugotowane, zmiksować partiami w robocie kuchennym lub w blenderze. Wlać z powrotem do garnka, dodać mleko i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Dodać płatki ziemniaczane i sos sojowy, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Udekorować koperkiem. Zupa może być podawana na gorąco lub schłodzona.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1288 głosów)