Home Zupy Postna zupa grzybowa z łazankami

Postna zupa grzybowa z łazankami

by

Aromatyczna, postna zupa grzybowa na wigilijny stół. Przygotowuje się ją z suszonych grzybów, a makaron dodaje się kupny. Prosta i smaczna!

Składniki:

  • 300 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 kostka bulionu grzybowego

Przygotowanie:

  • Suszone grzyby dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem i zostawić na noc.
  • Grzyby gotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły (około 30 minut). Dodać ziele angielskie, sól i pieprz do smaku.
  • Dodać bulion grzybowy i gotować jeszcze przez 15 minut.
  • Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać śmietanę i zalać nią zupę.
  • Makaron typu łazanki ugotować al dente i dodać do ugotowanej zupy.
  • Posypać grubo posiekana natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

540 minut


Średnia 5 / 5 (1125 głosów)

related articles