Aromatyczna, postna zupa grzybowa na wigilijny stół. Przygotowuje się ją z suszonych grzybów, a makaron dodaje się kupny. Prosta i smaczna!
Składniki:
- 300 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1 kostka bulionu grzybowego
Przygotowanie:
- Suszone grzyby dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem i zostawić na noc.
- Grzyby gotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły (około 30 minut). Dodać ziele angielskie, sól i pieprz do smaku.
- Dodać bulion grzybowy i gotować jeszcze przez 15 minut.
- Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać śmietanę i zalać nią zupę.
- Makaron typu łazanki ugotować al dente i dodać do ugotowanej zupy.
- Posypać grubo posiekana natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
540 minut
Średnia 5 / 5 (1125 głosów)