Home Zupy Zupa z soczewicy i szpinaku

Zupa z soczewicy i szpinaku

by

Fantastycznie sycąca zupa nie tylko dla wegatarian. Zawiera dużo błonnika i białka roślinnego. Bardzo smaczna!

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 pomidor
  • 1 marchewka

Przygotowanie:

  • Bulion zagotować. Dodać soczewicę i gotować przez 20 minut na małym ogniu.
  • W międzyczasie posiekać szpinak, pomidora pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć, a cebulę drobno pokroić.
  • Na oleju podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i pomidory. Dodać sól i wymieszać. Smażyć przez kilka minut. Dodać szpinak i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
  • Warzywa przełożyć do bulionu z soczewicą. Dodać liść laurowy, sól i pieprz, i gotować jeszcze przez 5 minut.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1039 głosów)

related articles