Fantastycznie sycąca zupa nie tylko dla wegatarian. Zawiera dużo błonnika i białka roślinnego. Bardzo smaczna!
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 pęczek szpinaku
- 1 pomidor
- 1 marchewka
Przygotowanie:
- Bulion zagotować. Dodać soczewicę i gotować przez 20 minut na małym ogniu.
- W międzyczasie posiekać szpinak, pomidora pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć, a cebulę drobno pokroić.
- Na oleju podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i pomidory. Dodać sól i wymieszać. Smażyć przez kilka minut. Dodać szpinak i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
- Warzywa przełożyć do bulionu z soczewicą. Dodać liść laurowy, sól i pieprz, i gotować jeszcze przez 5 minut.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1039 głosów)