Home Zupy Zupa chlebowa z cukinią

Zupa chlebowa z cukinią

by

Pyszny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. To moja uproszczona wersja tradycyjnej toskańskiej zupy chlebowej „ribolitta”.

Składniki:

  • 400 g czerstwego chleba
  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 2 łodygi selera
  • 1 cebula
  • 12 listków bazylii

Przygotowanie:

  • Chleb pokruszyć. Marchewki i cukinie pokroić w plasterki, selera i cebulę posiekać. Liście bazylii zwinąć w rulonik i pokroić w cienkie paseczki.
  • W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z selerem. Dodać szczyptę soli. Dodać marchewkę i cukinię, i smażyć przez kolejne 10 minut. Warzywa powinny być usmażone, ale wciąż chrupiące. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do warzyw dodać chleb i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać przecier i bulion, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować przez 10-15 minut, często mieszając aby chleb nie przywarł do dna.
  • Zupa będzie gęsta od chleba, który wchłonie wywar. Podawać ją udekorowaną bazylią, z odrobiną oliwy i posypaną parmezanem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1289 głosów)

related articles