Pysznie aromatyczna zupa z ryżem zmiksowana na krem, z dodatkiem limonki. Dobra na lekki lunch lub na obiad.
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Por pokroić w plasterki. W rondelku roztopić masło i poddusić cebulę, czosnek i pora.
- W garnku zagotować bulion, dodać podduszone warzywa.
- Dodać ryż i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Ostudzić i zmiksować w blenderze.
- Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.
- Jedną limonkę zetrzeć ze skórką i wymieszać z zupą. Drugą limonkę obrać, podzielić na cząstki i ozdobić nimi zupę przed podaniem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1033 głosów)