Home Zupy Zupa z limonką i ryżem

Zupa z limonką i ryżem

by

Pysznie aromatyczna zupa z ryżem zmiksowana na krem, z dodatkiem limonki. Dobra na lekki lunch lub na obiad.

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Por pokroić w plasterki. W rondelku roztopić masło i poddusić cebulę, czosnek i pora.
  • W garnku zagotować bulion, dodać podduszone warzywa.
  • Dodać ryż i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Ostudzić i zmiksować w blenderze.
  • Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.
  • Jedną limonkę zetrzeć ze skórką i wymieszać z zupą. Drugą limonkę obrać, podzielić na cząstki i ozdobić nimi zupę przed podaniem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1033 głosów)

related articles