Gotowałam ją dla wielu osób, które nadały jej tę nazwę. Zajmuje trochę czasu, ale jest tego warta. Uwaga: ci, którzy nie chcą używać boczku, mogą go zastąpić 1/4 szklanki stopionego masła. (Zwykle podaję tę zupę na specjalne okazje i nie polecam osobom liczącym kalorie.)
Składniki:
- 500 g boczku, drobno pokrojonego
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki wyciśniętego czosnku
- 8 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 950 ml bulionu drobiowego, lub tyle by przykryć ziemniaki
Przygotowanie:
- W żeliwnym garnku, na średnim ogniu podsmażyć boczek. Zdjąć boczek z patelni i odłożyć. Odsączyć prawie cały wytopiony tłuszcz, pozostawiając tylko 1/4 szklanki.
- Na pozostałym w rondlu tłuszczu podsmażyć seler i cebulę, aż cebula zacznie się stawać przezroczysta. Dodać czosnek i kontynuować podsmażanie przez 1 do 2 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszać, by się dobrze pokryły tłuszczem. Podsmażać 3 do 4 minut. Włożyć boczek z powrotem do garnka i dodać tyle bulionu, by przykryły ziemniaki. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
- W drugim rondlu, na średnim ogniu stopić masło. Mieszając dodać mąkę. Gotować, stale mieszając, przez 1 do 2 minut. Mieszając, dodać śmietanę, estragon i kolendrę. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie gotować, stale mieszając, aż zgęstnieje. Dodać mieszaninę ze śmietaną do ziemniaków. Zmiksować 1/2 zupy, wlać z powrotem do garnka. Doprawić do smaku.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1872 głosów)