Bardzo prosty i szybki sposób na pyszne kluski. Najlepiej smakują ugotowane w rosole!
Składniki:
- 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 60 ml (1/4 szklanki) wody
Przygotowanie:
- Wymieszać mąkę z solą. Tłuszcz pokroić i posiekać wraz z mąką wymieszaną z solą. Można do tego celu użyć widelca lub dwóch noży. Dodać wodę i wymieszać całość, aby powstało miękkie ciasto.
- Na posypanej mąką powierzchni bardzo cienko rozwałkować ciasto. Pokroić w paski szerokości 2 cm. Odrywać od pasków kawałki długości 2,5 cm i wrzucać do delikatnie gotującego się bulionu.
- Gotować przez 10 minut bez przykrycia, a następnie przykryć i gotować jeszcze 10 minut. Podawać w rosole z mięsem kurczaka.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1061 głosów)