Home Zupy Kluski do zupy

Kluski do zupy

by

Bardzo prosty i szybki sposób na pyszne kluski. Najlepiej smakują ugotowane w rosole!

Składniki:

  • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 ml (1/4 szklanki) wody

Przygotowanie:

  • Wymieszać mąkę z solą. Tłuszcz pokroić i posiekać wraz z mąką wymieszaną z solą. Można do tego celu użyć widelca lub dwóch noży. Dodać wodę i wymieszać całość, aby powstało miękkie ciasto.
  • Na posypanej mąką powierzchni bardzo cienko rozwałkować ciasto. Pokroić w paski szerokości 2 cm. Odrywać od pasków kawałki długości 2,5 cm i wrzucać do delikatnie gotującego się bulionu.
  • Gotować przez 10 minut bez przykrycia, a następnie przykryć i gotować jeszcze 10 minut. Podawać w rosole z mięsem kurczaka.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1061 głosów)

related articles