Ta zupa na pewno Was rozgrzeje! Jest gęsta, pożywna, kremowa, pikantna… idealna na zimowe miesiące. Zamiast ziemniaków można użyć ryżu. Jest tak pyszna, że każdy będzie chciał dokładkę!
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju z orzeszków ziemnych
- 1 mała cebula, posiekana
- 2,5 łyżeczki żółtej pasty curry
- 1,25 litra gorącej wody
- 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, smażąc przez 4-5 minut.
- Dodać pastę curry, wodę, sos rybny, ziemniaki (lub ryż), kurczaka i dynię.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną, ale nie będą się rozpadać. W przypadku ryżu zajmie to 20-25 minut.
- Wmieszać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą i mieszać, aż zupa zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
- Wmieszać mleczko kokosowe. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać gorącą wodę, aż się odpowiednio rozcieńczy.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1269 głosów)