Home Zupy Zupa z ziemniaków, dyni i kurczaka z curry

Zupa z ziemniaków, dyni i kurczaka z curry

by

Ta zupa na pewno Was rozgrzeje! Jest gęsta, pożywna, kremowa, pikantna… idealna na zimowe miesiące. Zamiast ziemniaków można użyć ryżu. Jest tak pyszna, że każdy będzie chciał dokładkę!

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2,5 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 1,25 litra gorącej wody
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, smażąc przez 4-5 minut.
  • Dodać pastę curry, wodę, sos rybny, ziemniaki (lub ryż), kurczaka i dynię.
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną, ale nie będą się rozpadać. W przypadku ryżu zajmie to 20-25 minut.
  • Wmieszać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą i mieszać, aż zupa zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
  • Wmieszać mleczko kokosowe. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać gorącą wodę, aż się odpowiednio rozcieńczy.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1269 głosów)

related articles