Home Zupy Zupa ziemniaczana z porem i pomidorami

Zupa ziemniaczana z porem i pomidorami

by

Zupa dla wszystkich, którzy lubią odmianę od zwykłej zupy ziemniaczano-porowej. Dodaję pomidory i mam coś nowego!

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • creme fraiche

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pory pokroić w cienkie plasterki. Dokładnie opłukać.
  • W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Podsmażyć ziemniaki i pory. Dodać bulion, przykryć i gotować 20 minut aż warzywa będą miękkie.
  • Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku i zdjąć z nich skórkę. Drobno pokroić.
  • Zupę zmiksować, ale nie na całkiem gładko. Dodać pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać creme fraiche lub śmietanę do zup.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1162 głosów)

related articles