Zupa dla wszystkich, którzy lubią odmianę od zwykłej zupy ziemniaczano-porowej. Dodaję pomidory i mam coś nowego!
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 pory (tylko biała część)
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 duże, dojrzałe pomidory
- sól i świeżo zmielony pieprz
- creme fraiche
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pory pokroić w cienkie plasterki. Dokładnie opłukać.
- W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Podsmażyć ziemniaki i pory. Dodać bulion, przykryć i gotować 20 minut aż warzywa będą miękkie.
- Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku i zdjąć z nich skórkę. Drobno pokroić.
- Zupę zmiksować, ale nie na całkiem gładko. Dodać pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać creme fraiche lub śmietanę do zup.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1162 głosów)