Niezwykle brzmi nazwa tej pysznej zupy. Nawet jeśli nie przepadasz za jarmużem, będzie Ci smakować – moja rodzina ją uwielbia!
Składniki:
- 1 l wody
- 450 g kiełbasy, pokrojonej w 1 cm kawałki
- 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 kg mrożonego jarmużu, rozmrożonego
- 1 puszka (ok. 450 g) fasoli Piękny Jaś
Przygotowanie:
- Do garnka na zupę włożyć kiełbasę i zalać wodą, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Wmieszać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 do 20 minut. Dodać jarmuż i fasolę i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 20 minut.
- W czasie kiedy jarmuż i fasola się gotują, umieścić patelnię na średnim ogniu. Dodać boczek i podsmażyć, aby wytopić część tłuszczu. Wmieszać czosnek, cebulę i paprykę i smażyć, aż boczek będzie prawie chrupiący. Zlać tyle tłuszczu, ile tylko się da i dodać mieszaninę do gotującej zupy, a następnie gotować zupę kolejne 15 do 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1398 głosów)