Zupa krem z dyni piżmowej i pora, z dodatkiem koperku. Lekko słodka, kremowa, cudowna na chłodne dni i pełna witamin.
Składniki:
- masło i olej do smażenia
- 1 średnia dynia piżmowa (250-350 g), obrana i pokrojona na nieduże kawałki
- 2 średnie pory, pokrojone w plasterki
- 2-3 brązowe pieczarki (opcjonalnie)
- 1 plasterek czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 1 duża szczypta suszonego koperku
- sól do smaku
- pieprz cayenne do smaku
- 50 ml śmietany do zup
Przygotowanie:
- W garnku, na średnim ogniu rozgrzać niedużą ilośc oleju i masła. Dodać por, paprykę, grzyby i dynię i smażyć przez kilka minut, aż zaczną wydzielać intensywny zapach.
- Dodać sól, cayenne i wlać wrzącą wodę, zakrywając warzywa. Gotować przez 15 minut.
- Zmiksować na zupę krem, dodając 50 ml śmietany.
- Podawać w miseczkach, dekorując listkami kolendry i startym serem. Smacznego!
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1230 głosów)