Home Zupy Zupa dyniowo – porowa z koperkiem

Zupa dyniowo – porowa z koperkiem

by

Zupa krem z dyni piżmowej i pora, z dodatkiem koperku. Lekko słodka, kremowa, cudowna na chłodne dni i pełna witamin.

Składniki:

  • masło i olej do smażenia
  • 1 średnia dynia piżmowa (250-350 g), obrana i pokrojona na nieduże kawałki
  • 2 średnie pory, pokrojone w plasterki
  • 2-3 brązowe pieczarki (opcjonalnie)
  • 1 plasterek czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • 1 duża szczypta suszonego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • 50 ml śmietany do zup

Przygotowanie:

  • W garnku, na średnim ogniu rozgrzać niedużą ilośc oleju i masła. Dodać por, paprykę, grzyby i dynię i smażyć przez kilka minut, aż zaczną wydzielać intensywny zapach.
  • Dodać sól, cayenne i wlać wrzącą wodę, zakrywając warzywa. Gotować przez 15 minut.
  • Zmiksować na zupę krem, dodając 50 ml śmietany.
  • Podawać w miseczkach, dekorując listkami kolendry i startym serem. Smacznego!

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1230 głosów)

related articles