Home Zupy Domowy wywar z kurczaka

Domowy wywar z kurczaka

by

Prosty podstawowy przepis na wywar drobiowy, który będzie doskonałą bazą dla wszelkiego rodzaju zup.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (około 1 kg) – najlepiej z wolnego wybiegu
  • 2 litry wody
  • 1 cebula, nieobrana
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka

Przygotowanie:

  • Kurczaka umyć i włożyć do garnka na zupę. Wlać wodę, aby go przykryła i zagotować na wolnym ogniu. Gotować przez 30 minut, zbierając szumowiny.
  • Marchewkę przekroić na pół, a seler na kilka kawałków. Cebuli nie trzeba obierać, wtedy lekko zabarwi wywar na żółto.
  • Po 30 minutach gotowania do garnka dodać warzywa, liść laurowy, pieprz, sól i tymianek.
  • Gotować, aż kurczak będzie miękki, przez około 1,5-2 godziny. Czas gotowania zależy od wielkości i rodzaju kurczaka. Sprawdzić miękkość widelcem – jeśli kurczak jest gotowy. widelec powinnien z łatwością wchodzić w mięso.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

120 minut

Całkowity czas:

130 minut


Średnia 5 / 5 (1204 głosów)

related articles