Prosty podstawowy przepis na wywar drobiowy, który będzie doskonałą bazą dla wszelkiego rodzaju zup.
Składniki:
- 1 cały kurczak (około 1 kg) – najlepiej z wolnego wybiegu
- 2 litry wody
- 1 cebula, nieobrana
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć i włożyć do garnka na zupę. Wlać wodę, aby go przykryła i zagotować na wolnym ogniu. Gotować przez 30 minut, zbierając szumowiny.
- Marchewkę przekroić na pół, a seler na kilka kawałków. Cebuli nie trzeba obierać, wtedy lekko zabarwi wywar na żółto.
- Po 30 minutach gotowania do garnka dodać warzywa, liść laurowy, pieprz, sól i tymianek.
- Gotować, aż kurczak będzie miękki, przez około 1,5-2 godziny. Czas gotowania zależy od wielkości i rodzaju kurczaka. Sprawdzić miękkość widelcem – jeśli kurczak jest gotowy. widelec powinnien z łatwością wchodzić w mięso.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
120 minut
Całkowity czas:
130 minut
Średnia 5 / 5 (1204 głosów)