Home Zupy Zupa marchewkowo-pomarańczowa

Zupa marchewkowo-pomarańczowa

by

Zupa zawiera ziemniaki, które nadają jej konsystencję kremu, nie trzeba więc zagęszczać jej mąką ani tłuszczem. Warto wiedzeć, że jest równie pyszna na gorąco, jak na zimno. Można ją podawać przez cały rok.

Składniki:

  • 1 l wywaru warzywnego, najlepiej własnej roboty
  • 500 g marchewki, pokrojonej w plasterki
  • 100 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
  • 100 g porów, posiekanych
  • 2 paseczki skórki okrojonej z pomarańczy
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Wlać wywar do dużego rondla. Wrzucić marchewkę, ziemniaki, pory i skórkę z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, w razie potrzeby zbierając z powierzchni szumowiny, a następnie zmniejszyć nieco ogień i gotować 20 minut, aż wszystkie warzywa zrobią się bardzo miękkie.
  • Wyjąć i wyrzucić paski skórki z pomarańczy. Dokładnie zmiksować zupę.
  • Jeśli zupa ma być podana na gorąco, wlać ją z powrotem do wypłukanego rondla. Odgrzać, dodać sok pomarańczowy oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Przelać na 4 głębokie talerze i skropić każdą porcję łyżką śmietanki. Posypać natką pietruszki i drobno posiekaną skórką z pomarańczy. Podawać natychmiast.
  • Jeśli zupa ma być podana na zimno, należy odstawić ją do ostygnięcia, a następnie włożyć co najmniej na 4 godziny do lodówki. Tuż przed podaniem dodać sok pomarańczowy oraz doprawić solą i pieprzem. Udekorować i podawać podobnie jak zupę na gorąco.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

55 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1822 głosów)

related articles