Home Zupy Kremowa zupa z ziemniakami i porem

Kremowa zupa z ziemniakami i porem

by

Szybka i łatwa zupę, która świetnie smakuje. Lubię utłuc z grubsza część ziemniaków – pomaga to zagęścić zupę. Lubię także używać przyprawionego rosołu drobiowego. Można użyć kwaśnej lub słodkiej śmietany, w zależności od tego jak „bogata” ma być ta zupa.

Składniki:

  • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2 pory, posiekane
  • 2 łyżeczki margaryny
  • 355 ml słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

  • Do średniego garnka stojącego na średnim ogniu wlać bulion i dodać ziemniaki, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, lub do czasu kiedy ziemniaki będą miękkie.
  • Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć pora na maśle lub margarynie przez 5 do 10 minut, lub do miękkości. Dodać pory i śmietankę do ziemniaków i dobrze wymieszać. (Uwaga: w tym miejscu lubię lekko zagęścić zupę przy pomocy tłuczka do ziemniaków.)

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1187 głosów)

related articles