Szybka i łatwa zupę, która świetnie smakuje. Lubię utłuc z grubsza część ziemniaków – pomaga to zagęścić zupę. Lubię także używać przyprawionego rosołu drobiowego. Można użyć kwaśnej lub słodkiej śmietany, w zależności od tego jak „bogata” ma być ta zupa.
Składniki:
- 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 400 ml bulionu drobiowego
- 2 pory, posiekane
- 2 łyżeczki margaryny
- 355 ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
- Do średniego garnka stojącego na średnim ogniu wlać bulion i dodać ziemniaki, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, lub do czasu kiedy ziemniaki będą miękkie.
- Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć pora na maśle lub margarynie przez 5 do 10 minut, lub do miękkości. Dodać pory i śmietankę do ziemniaków i dobrze wymieszać. (Uwaga: w tym miejscu lubię lekko zagęścić zupę przy pomocy tłuczka do ziemniaków.)
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1187 głosów)