Pysznie delikatna i kremowa zupa z pulpetami. Na pulpety najlepiej użyć świeżej morskiej ryby lub dorsza.
Składniki:
- 1 litr wywaru rybnego (lub wody)
- 300 g mielonej ryby
- sól i pieprz do smaku
- 3 ziemniaki, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, posiekana
Przygotowanie:
- Wywar zagotować. Do ryby dodać sól i pieprz.
- Z mielonej ryby uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Włożyć pulpety do gotującego się wywaru. Kiedy wypłyną na powierzchnię, dodać ziemniaki.
- Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać do garnka z zupą.
- Mleko wymieszać z mąką i powolnym strumieniem dodać do zupy, stale mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem posypać pietruszką.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1090 głosów)