Home Zupy Pożywna zupa z soczewicą

Pożywna zupa z soczewicą

by

Pyszna zupa wegetariańska, doskonale rozgrzewająca w zimne dni. Aromatyczna i pełna warzyw. Podana z kromką chleba o chrupiącej skórce stanowi wspaniały posiłek.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 por, pokrojony w plasterki
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 pasternak, pokrojony w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 1 szklanka (190 g) suchej soczewicy, opłukanej

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzać olej, dodać por, marchewkę, pasternak, selera, ziemniaka i paprykę. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając.
  • Dodać soczewicę, pomidory, bulion, liście laurowe, sos sojowy i Worcestershire oraz wino. Wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez 25-30 minut, aż soczewica będzie miękka.
  • Z zupy wyjąć liście laurowe, dodać kolendrę i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1188 głosów)

related articles