Pyszna zupa wegetariańska, doskonale rozgrzewająca w zimne dni. Aromatyczna i pełna warzyw. Podana z kromką chleba o chrupiącej skórce stanowi wspaniały posiłek.
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 por, pokrojony w plasterki
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 pasternak, pokrojony w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, posiekana
- 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 zielona papryka, posiekana
- 1 szklanka (190 g) suchej soczewicy, opłukanej
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać olej, dodać por, marchewkę, pasternak, selera, ziemniaka i paprykę. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając.
- Dodać soczewicę, pomidory, bulion, liście laurowe, sos sojowy i Worcestershire oraz wino. Wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez 25-30 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Z zupy wyjąć liście laurowe, dodać kolendrę i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1188 głosów)