Bardzo zdrowa zupa, choć ma nieco inny skład od typowego rosołu. Najlepiej smakuje z makaronem lub z ryżem. Udekorować natką pietruszki.
Składniki:
- 1 (2 to 3 pound) cały kurczak
- 1 pasternak, pokrojony w plasterki
- 1 rzepa, pokrojona w ćwiartki
- 2 marchewki, pokrojone w ćwiartki
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w ćwiartki
Przygotowanie:
- Do dużego garnka na zupę włożyć kurczaka, dodać pasternak, rzepę, marchew, seler, por, cebulę, natkę pietruszki i koper. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 2 godziny.
- Wyjąć kurczaka z zupy, oddzielić mięso od kości i odstawić je. Kości wyrzucić, tak samo jak gałązki pietruszki i kawałki kopru. Wyjąć z wywaru warzywa. Zmiksować je w blenderze i włożyć z powrotem do garnka, dodając mięso kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
9 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
140 minut
Całkowity czas:
170 minut
Średnia 5 / 5 (1149 głosów)