Home Zupy Zupa fasolowa z szynką

Zupa fasolowa z szynką

by

Wspaniała zupa! Doskonały, aromatyczny wywar, resztki pieczonej szynki i dodatek białej fasoli sprawiają, że zupa jest wyśmienita.

Składniki:

  • 500 g suchej białej fasoli, namoczonej na noc
  • 4 litry wody
  • 500 g resztek gotowanej lub pieczonej szynki (najlepiej z kością)
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

  • W dużym garnku zagotować wodę z kością i namoczoną fasolą. Gotować na wolnym ogniu, aż fasola będzie prawie miękka.
  • Wyjąć kość i okroić z mięsa. 1/3 fasoli rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków albo zmiksować w blenderze.
  • Do garnka dodać szynkę, rozgniecioną fasolę, cebulę, marchewkę, seler i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1042 głosów)

related articles