Wspaniała zupa! Doskonały, aromatyczny wywar, resztki pieczonej szynki i dodatek białej fasoli sprawiają, że zupa jest wyśmienita.
Składniki:
- 500 g suchej białej fasoli, namoczonej na noc
- 4 litry wody
- 500 g resztek gotowanej lub pieczonej szynki (najlepiej z kością)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę z kością i namoczoną fasolą. Gotować na wolnym ogniu, aż fasola będzie prawie miękka.
- Wyjąć kość i okroić z mięsa. 1/3 fasoli rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków albo zmiksować w blenderze.
- Do garnka dodać szynkę, rozgniecioną fasolę, cebulę, marchewkę, seler i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1042 głosów)