Home Zupy Kluseczki ziołowe

Kluseczki ziołowe

by

Smakowite kluseczki świetnie pasujące do zupy, albo gulaszu wołowego lub drobiowego. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 200 g (1,5 szkl.) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

  • W miseczce wymieszać mąkę z solą, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, tymiankiem, natką pietruszki i oregano. Dodać masło i wymieszać aż mieszanina zacznie przypominać gruboziarnistą bułkę tartą. Stopniowo dodawać tyle mleka, aby powstało gęste ciasto.
  • Nakładać łyżką do gotującej zupy lub gulaszu, przykryć i gotować przez 15 minut.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (918 głosów)

related articles