Smakowite kluseczki świetnie pasujące do zupy, albo gulaszu wołowego lub drobiowego. Gorąco polecam!
Składniki:
- 200 g (1,5 szkl.) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszać mąkę z solą, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, tymiankiem, natką pietruszki i oregano. Dodać masło i wymieszać aż mieszanina zacznie przypominać gruboziarnistą bułkę tartą. Stopniowo dodawać tyle mleka, aby powstało gęste ciasto.
- Nakładać łyżką do gotującej zupy lub gulaszu, przykryć i gotować przez 15 minut.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (918 głosów)