Home Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

by

Pyszna i niezwykle aromatyczna zupa z suszonych grzybów z dodatkiem ziemniaków. Grzyby najlepiej namoczyć na noc.

Składniki:

  • 300 g suszonych grzybów
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 4-6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka vegety

Przygotowanie:

  • Grzyby namoczyć na co najmniej 3 godziny.
  • 5-litrowy garnek napełnić wodą w 3/4 i zagotować ją. Wrzucić kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i vegetę. Gotować przez 10 minut.
  • Do zupy dodać cebulę, namoczone grzyby (razem z wodą, w której się moczyły) oraz ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotować na średnim ogniu przez 30-40 minut.
  • Przed podaniem doprawić ziołami.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

240 minut


Średnia 5 / 5 (1026 głosów)

related articles