Pyszna i niezwykle aromatyczna zupa z suszonych grzybów z dodatkiem ziemniaków. Grzyby najlepiej namoczyć na noc.
Składniki:
- 300 g suszonych grzybów
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 4-6 ziaren pieprzu
- 1 łyżka vegety
Przygotowanie:
- Grzyby namoczyć na co najmniej 3 godziny.
- 5-litrowy garnek napełnić wodą w 3/4 i zagotować ją. Wrzucić kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i vegetę. Gotować przez 10 minut.
- Do zupy dodać cebulę, namoczone grzyby (razem z wodą, w której się moczyły) oraz ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotować na średnim ogniu przez 30-40 minut.
- Przed podaniem doprawić ziołami.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
240 minut
Średnia 5 / 5 (1026 głosów)