Tego lekkiego wywaru używa się do przyrządzenia delikatnych zup i sosów oraz risotta i innych podobnych potraw. Można go przechowywać w lodówce do 5 dni, a w zamrażalniku do miesiąca.
Składniki:
- 15 g masła
- 225 g porów, posiekanych
- 225 g cebuli, posiekanej
- 1 duży liść laurowy
- kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Roztopić masło w dużym rondlu na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić pory i cebulę, zmniejszyć ogień na mały. Przykryć szczelnie rondel i dusić powoli 20 minut, nie odkrywając.
- Związać zioła nitką . Dodać do rondla razem z marchewką, selerem naciowym, solą, pieprzem i 2 litrami zimnej wody. Zwiększyć ogień i powoli doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby zbierając szumowiny. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 35 minut.
- Przecedzić wywar do dużej żaroodpornej miski i odstawić do ostygnięcia. Użyć natychmiast lub przelać do szczelnie zakręcanych słoików bądź pojemników do zamrażania żywności i wstawić do lodówki albo zamrażalnika.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1351 głosów)