Home Zupy Wywar warzywny

Wywar warzywny

by

Tego lekkiego wywaru używa się do przyrządzenia delikatnych zup i sosów oraz risotta i innych podobnych potraw. Można go przechowywać w lodówce do 5 dni, a w zamrażalniku do miesiąca.

Składniki:

  • 15 g masła
  • 225 g porów, posiekanych
  • 225 g cebuli, posiekanej
  • 1 duży liść laurowy
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

  • Roztopić masło w dużym rondlu na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić pory i cebulę, zmniejszyć ogień na mały. Przykryć szczelnie rondel i dusić powoli 20 minut, nie odkrywając.
  • Związać zioła nitką . Dodać do rondla razem z marchewką, selerem naciowym, solą, pieprzem i 2 litrami zimnej wody. Zwiększyć ogień i powoli doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby zbierając szumowiny. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 35 minut.
  • Przecedzić wywar do dużej żaroodpornej miski i odstawić do ostygnięcia. Użyć natychmiast lub przelać do szczelnie zakręcanych słoików bądź pojemników do zamrażania żywności i wstawić do lodówki albo zamrażalnika.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1351 głosów)

related articles