Smak tej wegetariańskiej zupy znacząco poprawia dodatek curry. Podawać ze świeżym chlebem w chłodne, zimowe dni.
Składniki:
- 1 bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ziemniak, obrany i posiekany
- 1 łyżka creme fraiche
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
- w rondlu smażyć cebulę na maśle przez 5 minut na małym ogniu.
- Dodać marchew i ziemniaki i smażyć jeszcze przez 7 minut. Dodać bulion
- Dodać pęczek przypraw i curry, gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Wyjąć pęczek przypraw i zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera.
- Wmieszać creme fraiche i udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1068 głosów)