Home Zupy Ziemniaczano-marchewkowa zupa z curry

Ziemniaczano-marchewkowa zupa z curry

by

Smak tej wegetariańskiej zupy znacząco poprawia dodatek curry. Podawać ze świeżym chlebem w chłodne, zimowe dni.

Składniki:

  • 1 bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ziemniak, obrany i posiekany
  • 1 łyżka creme fraiche
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:

  • w rondlu smażyć cebulę na maśle przez 5 minut na małym ogniu.
  • Dodać marchew i ziemniaki i smażyć jeszcze przez 7 minut. Dodać bulion
  • Dodać pęczek przypraw i curry, gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  • Wyjąć pęczek przypraw i zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera.
  • Wmieszać creme fraiche i udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1068 głosów)

related articles