Home Zupy Zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa z grzankami

by

Prosta zupa cebulowa, z grillowanymi kromkami bagietki, zapieczona z żółtym serem. Palce lizać! Uwaga: Francuzi kroją cebulę w cieniutkie piórka, a nie siekają. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 40 g masła
  • 3 cebule
  • 20 g mąki pszennej
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 100 ml białego wina
  • sól i pieprz
  • 6 kromek bagietki
  • 60 g sera comte lub grojera

Przygotowanie:

  • Obrać cebulę, usunąć rdzeń i posiekać resztę (lub pokroić w cieniutkie piórka).
  • Stopić masło, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez 15-30 minut, stale mieszając, aż cebula zacznie się lekko rumienić.
  • Dodać 2 łyżki zimnej wody, przykryć i dusić przez 15 minut. Wmieszać mąkę i smażyć jeszcze przez 15 minut.
  • Dodać bulion, wino oraz sól i pieprz, gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  • W tym czasie podpiec kromki bagietki pod grillem w piekarniku, aby były rumiane i chrupiące.
  • Włożyć po jednej do każdej miseczki. Zetrzeć ser.
  • Nalać zupę do misek, posypać serem i wstawić pod grill na 3-5 minut, pilnując, aby ser się nie przypalił!

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1485 głosów)

related articles