Prosta zupa cebulowa, z grillowanymi kromkami bagietki, zapieczona z żółtym serem. Palce lizać! Uwaga: Francuzi kroją cebulę w cieniutkie piórka, a nie siekają. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 40 g masła
- 3 cebule
- 20 g mąki pszennej
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 100 ml białego wina
- sól i pieprz
- 6 kromek bagietki
- 60 g sera comte lub grojera
Przygotowanie:
- Obrać cebulę, usunąć rdzeń i posiekać resztę (lub pokroić w cieniutkie piórka).
- Stopić masło, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez 15-30 minut, stale mieszając, aż cebula zacznie się lekko rumienić.
- Dodać 2 łyżki zimnej wody, przykryć i dusić przez 15 minut. Wmieszać mąkę i smażyć jeszcze przez 15 minut.
- Dodać bulion, wino oraz sól i pieprz, gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- W tym czasie podpiec kromki bagietki pod grillem w piekarniku, aby były rumiane i chrupiące.
- Włożyć po jednej do każdej miseczki. Zetrzeć ser.
- Nalać zupę do misek, posypać serem i wstawić pod grill na 3-5 minut, pilnując, aby ser się nie przypalił!
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1485 głosów)