Pyszna zupa z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, rozmarynem, chili i kolendrą. Najpierw piecze się cukinię w piekarniku, a potem miksuje z bulionem, więc nie ma przy niej w ogóle pracy i stania nad garnkami! Wegetariańska, bez nabiału i bez glutenu. Samo zdrowie!
Składniki:
- 3 małe cukinie
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku (w łupinkach)
- 0,75 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
- Cukinię umyć, odkroić końcówki, resztę pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w grube półplasterki. Czosnku nie obierać.
- Ułożyć cukinię, ziemniaki, cebulę i czosnek na blaszce do pieczenia, polać oliwą (dodać tyle oliwy, aby wszystko się ładnie nią pokryło), oprószyć solą, rozmarynem i chili do smaku. Piec przez 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione.
- Pogrzać bulion aby był gorący.
- Upieczone warzywa przełożyć do blendera, zalać bulionem i zmiksować. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dodać więcej bulionu.
- Nalewać do miseczek, posypać kolendrą i słonecznikiem. Jeśli nie lubicie kolendry, możecie ją po prostu ominąć.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1672 głosów)