Home Zupy Zupa z pieczonej cukinii

Zupa z pieczonej cukinii

by

Pyszna zupa z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, rozmarynem, chili i kolendrą. Najpierw piecze się cukinię w piekarniku, a potem miksuje z bulionem, więc nie ma przy niej w ogóle pracy i stania nad garnkami! Wegetariańska, bez nabiału i bez glutenu. Samo zdrowie!

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku (w łupinkach)
  • 0,75 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
  • Cukinię umyć, odkroić końcówki, resztę pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w grube półplasterki. Czosnku nie obierać.
  • Ułożyć cukinię, ziemniaki, cebulę i czosnek na blaszce do pieczenia, polać oliwą (dodać tyle oliwy, aby wszystko się ładnie nią pokryło), oprószyć solą, rozmarynem i chili do smaku. Piec przez 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione.
  • Pogrzać bulion aby był gorący.
  • Upieczone warzywa przełożyć do blendera, zalać bulionem i zmiksować. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dodać więcej bulionu.
  • Nalewać do miseczek, posypać kolendrą i słonecznikiem. Jeśli nie lubicie kolendry, możecie ją po prostu ominąć.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1672 głosów)

related articles