Home Zupy Uszka do barszczu czerwonego

Uszka do barszczu czerwonego

by

Sekretem dobrych uszek jest….ciasto. Każdy ma swój ulubiony przepis. W moich uszkach są pieczarki i suszone grzyby, są więc idealne do wigilijnego barszczu.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów (podgrzybków, prawdziwków)
  • 200 g średnich pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 ml chłodnej przegotowanej wody

Przygotowanie:

  • Suszone grzyby zagotować w osolonej wodzie i odstawić na noc.
  • Rano jeszcze raz zagotować grzyby, odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • Pieczarki wymyć, pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle.
  • Pieczarki odsączyć i połączyć z przemielonymi suszonymi grzybami, doprawić solą i pieprzem.
  • Mąkę przesiać, połączyć z przestudzoną wodą i wyrobić na jednolitą masę.
  • Rozwałkować i wykrawać kieliszkiem koła.
  • Wypełniać grzybowym farszem wykrojone kółka i dokładnie zalepiać formując uszka.
  • Wrzucać na gotującą, osoloną wodę i wyciągać po wypłynięciu.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1398 głosów)

related articles