Sekretem dobrych uszek jest….ciasto. Każdy ma swój ulubiony przepis. W moich uszkach są pieczarki i suszone grzyby, są więc idealne do wigilijnego barszczu.
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów (podgrzybków, prawdziwków)
- 200 g średnich pieczarek
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- pieprz
- 350 g mąki pszennej
- 100 ml chłodnej przegotowanej wody
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zagotować w osolonej wodzie i odstawić na noc.
- Rano jeszcze raz zagotować grzyby, odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Pieczarki wymyć, pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle.
- Pieczarki odsączyć i połączyć z przemielonymi suszonymi grzybami, doprawić solą i pieprzem.
- Mąkę przesiać, połączyć z przestudzoną wodą i wyrobić na jednolitą masę.
- Rozwałkować i wykrawać kieliszkiem koła.
- Wypełniać grzybowym farszem wykrojone kółka i dokładnie zalepiać formując uszka.
- Wrzucać na gotującą, osoloną wodę i wyciągać po wypłynięciu.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1398 głosów)