Home Zupy Szpinakowa zupa z łososiem

Szpinakowa zupa z łososiem

by

Delikatna zupa rybna ze szpinakiem, czosnkiem i śmietaną. Bardzo delikatna w smaku – polecam spróbować!

Składniki:

  • 1 kostka rosołowa
  • 5 łyżek klarowanego masła
  • 400 g łososia, pokrojonego na kawałki
  • 1,5 kg świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 300 g śmietany 30%

Przygotowanie:

  • Kostkę rosołową rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody.
  • W woku rozpuścić masło i smażyć łososia przez 10 minut. Wlać bulion i gotować przez 30 minut na średnim ogniu.
  • Szpinak opłukać, odciąć ogonki, a liście drobno posiekać. Dodać do łososia i gotować przez kolejne 5 minut.
  • Dodać sól, pieprz, czosnek i śmietanę, wymieszać i zdjąć z ognia. Podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1107 głosów)

related articles