Home Zupy Bulion wieprzowy

Bulion wieprzowy

by

Prosty przepis na bulion wieprzowy, który może stanowić aromatyczną bazę dla różnych zup lub sosów. Smaczny także jako samodzielne danie z dodatkiem ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego z kością
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 por
  • 1 mały seler

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki oprócz ziemniaków wrzucić do dużego garnka, zalać 2 litrami wody i gotować przez około godzinę.
  • Po godzinie wyjąć warzywa, jeśli są już wystarczająco miękkie. Bulion gotować przez kolejną godzinę, aż mięso skruszeje.
  • Wyjęte warzywa obrać i pokroić w kostkę, dodać z powrotem do bulionu.
  • W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki. Odcedzić.
  • Bulion podawać z ziemniakami. Można go również użyć do przygotowania innej zupy.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

120 minut

Całkowity czas:

130 minut


Średnia 5 / 5 (1128 głosów)

related articles