Prosty przepis na bulion wieprzowy, który może stanowić aromatyczną bazę dla różnych zup lub sosów. Smaczny także jako samodzielne danie z dodatkiem ziemniaków.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z kością
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 1 por
- 1 mały seler
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz ziemniaków wrzucić do dużego garnka, zalać 2 litrami wody i gotować przez około godzinę.
- Po godzinie wyjąć warzywa, jeśli są już wystarczająco miękkie. Bulion gotować przez kolejną godzinę, aż mięso skruszeje.
- Wyjęte warzywa obrać i pokroić w kostkę, dodać z powrotem do bulionu.
- W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki. Odcedzić.
- Bulion podawać z ziemniakami. Można go również użyć do przygotowania innej zupy.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
120 minut
Całkowity czas:
130 minut
Średnia 5 / 5 (1128 głosów)