Tak, to ten czas kiedy zupa zaczyna smakować inaczej – tak świeżo, warzywa są młode i w smaku bardzo wyraziste. To czas, który najbardziej uwielbiam.
Składniki:
- 1 cały por
- 3 laski selera naciowego
- 1 cebula
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 liście lurowe
- sól do smaku
- parę kulek pieprzu
- 3 duże marchewki
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy posiekane por i seler naciowy oraz cebulę pokrojoną wg uznania (ja zawsze daję większe kawałki). Gotujemy przez parę minut z zielem ang, liściem, solą i pieprzem.
- Teraz dodajemy pokrojone marchew, seler i pietruszkę, przyprawiamy lubczykiem oraz wszystkimi innymi przyprawami, których nam brakuje.
- Gdy pietruszka zaczyna mięknąć, dokładamy brokuł, oraz kalafior (różyczki), doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy. Smacznego.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1159 głosów)