Home Zupy Zupa dożynkowa z dynią i jabłkami

Zupa dożynkowa z dynią i jabłkami

by

To mieszanina warzyw jesiennych, które razem tworzą cudownie rozgrzewającą i smaczną zupę. Podać z chrupiącym chlebem i sałatką, i obiad gotowy!

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 duże pory (tylko białe i jasnozielone części), drobno pokrojone
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 300 g dyni piżmowej (lub zwykłej), pokrojonej w kostkę
  • 135 g marchwi, pokrojonej w kostkę
  • 1 jabłko Granny Smith, obrane, wydrążone gniazdo nasienne i pokrojone w plasterki grubości 0,5 cm

Przygotowanie:

  • Roztopić masło w garnku na średnim ogniu. Dodać pory i cebulę, smażyć, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, (ok. 5 minut). Dodać ziemniaka, dynię, marchew, jabłko i bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć, i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
  • Ostrożnie zmiksować zupę partiami w blenderze, lub użyć miksera ręcznego i zmiksować zupę w garnku. Zmiksowaną zupę wlać z powrotem do garnka i wmieszać wino oraz śmietanę. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, i delikatnie gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Nalewać do miseczek i posypać szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1528 głosów)

related articles