Moja wersja mięsnych krokietów – najpierw smażę zwykłe naleśniki, następnie zawijam w nie mielone mięso z indyka, a potem smażę w głębokim tłuszczu. Pyszne jako dodatek do zup lub solo.
Składniki:
- 3/4 litra mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 500 g mąki
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka wody niegazowanej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję śmietany, więc w razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.
- Na rozgrzanym oleju smażyć naleśniki z obu stron.
- Mięso przepuścić przez maszynkę, doprawić solą i pieprzem.
- Na każdy naleśnik nakładać trochę mięsa i zwijać lub składać w kopertę. Obtaczać w jajku i bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1092 głosów)