Home Zupy Zupa pieczarkowa z pęczakiem

Zupa pieczarkowa z pęczakiem

by

Doskonała zupa na zimowe dni, pachnąca pieczarkami, sycąca dzięki kaszy pęczak i warzywom. Prosta i pyszna.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 160 g posiekanej cebuli
  • 100 g marchewki pokrojonej w kostkę
  • 60 g selera naciowego, pokrojonego w plasterki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku

Przygotowanie:

  • W garnku na zupę rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, marchewkę, seler i czosnek; smażyć aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
  • Dodać pieczarki i smażyć jeszcze przez kilka minut.
  • Dodać bulion i kaszę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować, aż kasza będzie miękka (ok. 50 minut).
  • Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1014 głosów)

related articles