Doskonała zupa na zimowe dni, pachnąca pieczarkami, sycąca dzięki kaszy pęczak i warzywom. Prosta i pyszna.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 160 g posiekanej cebuli
- 100 g marchewki pokrojonej w kostkę
- 60 g selera naciowego, pokrojonego w plasterki
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
Przygotowanie:
- W garnku na zupę rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, marchewkę, seler i czosnek; smażyć aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
- Dodać pieczarki i smażyć jeszcze przez kilka minut.
- Dodać bulion i kaszę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować, aż kasza będzie miękka (ok. 50 minut).
- Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1014 głosów)