Home Zupy Babciny rosół z makaronem

Babciny rosół z makaronem

by

Ten przepis dała mi moja babcia. To bardzo aromatyczna i smaczna zupa i myślę, że wszyscy ją polubią. Jeśli chcesz dodać jeszcze więcej smaku, możesz użyć wędzonego kurczaka!

Składniki:

  • 100 g szerokiego makaronu jajecznego
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 3 l bulionu drobiowego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

Przygotowanie:

  • W dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Dodać makaron i oliwę i gotować przez 8 minut lub do czasu, aż makaron zmięknie. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą.
  • W dużym garnku lub w żeliwnym kociołku wymieszać bulion z solą, przyprawami i drobiem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać seler i cebulę. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • W małej miseczce wymieszać skrobię kukurydzianą z wodą, aż mąka całkowicie się rozpuści. Stopniowo dodawać do zupy, stale mieszając. Dodać makaron i kurczaka, podgrzać.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1248 głosów)

related articles