Ten przepis dała mi moja babcia. To bardzo aromatyczna i smaczna zupa i myślę, że wszyscy ją polubią. Jeśli chcesz dodać jeszcze więcej smaku, możesz użyć wędzonego kurczaka!
Składniki:
- 100 g szerokiego makaronu jajecznego
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 3 l bulionu drobiowego
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Przygotowanie:
- W dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Dodać makaron i oliwę i gotować przez 8 minut lub do czasu, aż makaron zmięknie. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą.
- W dużym garnku lub w żeliwnym kociołku wymieszać bulion z solą, przyprawami i drobiem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać seler i cebulę. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
- W małej miseczce wymieszać skrobię kukurydzianą z wodą, aż mąka całkowicie się rozpuści. Stopniowo dodawać do zupy, stale mieszając. Dodać makaron i kurczaka, podgrzać.
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1248 głosów)