Gotuję tę zupę na każde święto Halloween i jest to „sygnał” dla całej rodziny, że nadchodzi chłodniejsza pogoda. Gotuję ją od 15 lat i ze wszystkich zup, jakie gotuję, ta jest nadal ulubioną wszystkich członków mojej rodziny. Smacznego!
Składniki:
- 5 łyżek masła, pokrojonego na kawałki
- 2 pory, posiekane
- 2 duże marchewki, pokrojonej w plasterki
- 1400 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- 2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- W dużym rondlu, na średnim ogniu stopić 3 łyżki masła. Dodać pory i marchew i podsmażać przez 5 minut. Dodać bulion. Doprawić koperkiem, solą, pieprzem i liściem laurowym. Dodać ziemniaki, przykryć i gotować 20 minut, lub do momentu gdy ziemniaki będą lekko miękkie. Wyjąć i wyrzucić liść laurowy.
- Pozostałe masło stopić na patelni, na średnim ogniu, a następnie przez 5 minut podsmażać pieczarki, aż będą lekko brązowe. Dodać do zupy.
- W małej miseczce wymieszać na gładko śmietanę z mąką. Wmieszać do zupy aby zgęstniała. Udekorować każdą miseczkę zupy odrobiną świeżego koperku i podawać.
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1468 głosów)