Home Zupy Rosyjska zupa pieczarkowo-ziemniaczana

Rosyjska zupa pieczarkowo-ziemniaczana

by

Gotuję tę zupę na każde święto Halloween i jest to „sygnał” dla całej rodziny, że nadchodzi chłodniejsza pogoda. Gotuję ją od 15 lat i ze wszystkich zup, jakie gotuję, ta jest nadal ulubioną wszystkich członków mojej rodziny. Smacznego!

Składniki:

  • 5 łyżek masła, pokrojonego na kawałki
  • 2 pory, posiekane
  • 2 duże marchewki, pokrojonej w plasterki
  • 1400 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  • W dużym rondlu, na średnim ogniu stopić 3 łyżki masła. Dodać pory i marchew i podsmażać przez 5 minut. Dodać bulion. Doprawić koperkiem, solą, pieprzem i liściem laurowym. Dodać ziemniaki, przykryć i gotować 20 minut, lub do momentu gdy ziemniaki będą lekko miękkie. Wyjąć i wyrzucić liść laurowy.
  • Pozostałe masło stopić na patelni, na średnim ogniu, a następnie przez 5 minut podsmażać pieczarki, aż będą lekko brązowe. Dodać do zupy.
  • W małej miseczce wymieszać na gładko śmietanę z mąką. Wmieszać do zupy aby zgęstniała. Udekorować każdą miseczkę zupy odrobiną świeżego koperku i podawać.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1468 głosów)

related articles