Pyszna zupa krem, którą można zrobić ze świeżego albo z mrożonego groszku. Podaję ją z miętą, która tu świetnie pasuje.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 450 g zielonego groszku
- odrobina octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżej mięty
Przygotowanie:
- Mleko wymieszać z bulionem i podgrzać.
- W osobnym garnku stopić masło i wmieszać mąkę. Chwilę smażyć, stale mieszając, aby powstała zasmażka. Nie zrumienić!
- Do zasmażki stopniowo dolewać gorący bulion z mlekiem, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać groszek i gotować przez 5 minut, aż będzie miękki. Zmiksować zupę, a następnie doprawić solą, pieprzem i octem.
- Miętę drobno posiekać i udekorować nią zupę po nalaniu do talerzy.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1265 głosów)