Home Zupy Krem z zielonego groszku z miętą

Krem z zielonego groszku z miętą

by

Pyszna zupa krem, którą można zrobić ze świeżego albo z mrożonego groszku. Podaję ją z miętą, która tu świetnie pasuje.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 450 g zielonego groszku
  • odrobina octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżej mięty

Przygotowanie:

  • Mleko wymieszać z bulionem i podgrzać.
  • W osobnym garnku stopić masło i wmieszać mąkę. Chwilę smażyć, stale mieszając, aby powstała zasmażka. Nie zrumienić!
  • Do zasmażki stopniowo dolewać gorący bulion z mlekiem, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać groszek i gotować przez 5 minut, aż będzie miękki. Zmiksować zupę, a następnie doprawić solą, pieprzem i octem.
  • Miętę drobno posiekać i udekorować nią zupę po nalaniu do talerzy.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1265 głosów)

related articles