Pożywny, tradyzyjny domowy rosół z makaronem krajanka – postawi na nogi każdego. Dobry nie tylko na niedzielę!
Składniki:
- 1 kura rosołowa (ok. 1,5 kg)
- 0,5 kg wołowiny rosołowej
- 4 l wody
- 300 g marchwi
- 200 g pietruszki
- 150 g selera
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Sprawioną kurę, wołowinę i obrane warzywa zalać w garnku zimną wodą, posolić i gotować na bardzo wolnym ogniu ok.1,5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodać zwinięty sznurkiem koperek. Cebulę warto przed gotowaniem rosołu przypalić na ogniu, co poprawi aromat i kolor zupy.
- Rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym, podawać z makaronem krajanka. Gotowy rosół posypać na talerzu pokrojoną natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
110 minut
Średnia 5 / 5 (1090 głosów)