Bardzo prosty przepis na tę pyszną zupę cebulową! Wolnowar robi wszystko za Ciebie 🙂 A zupa jest po prostu wspaniała!
Składniki:
- 6 łyżek masła
- 4 duże cebule pokrojone w krążki
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 120 ml sherry
- 1,5L bulionu wołowego
- sól do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać masło na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, mieszając, ok. 10 minut, aż będzie miękka. Posypać cukrem i zmniejszyć ogień na średni. Smażyć, mieszając, ok. 30 minut, aż cebula będzie rumiana i miękka. Dodać czosnek i smażyć przez minutę.
- Dodać sherry i zdrapać z dna przypaloną cebulę. Przełożyć zawartość patelni do wolnowaru i zalać bulionem. Dodać sól, tymianek i liść laurowy. Zamknąć garnek i gotować zupę przez 4-6 godzin w wysokiej temperaturze. (Można też gotować w niskiej temperaturze przez 8-10 godzin).
- Na około 10 minut przed podaniem, ułożyć kromki chleba na dużej blaszce i podpiec pod mocno rozgrzaną górną grzałką w piekarniku (lub na funkcji „grill”).
- W miseczce wymieszać wszystkie sery. Zupę nałożyć do żaroodpornych miseczek, do 3/4 ich wysokości. Do każdej miseczki włożyć po kromce tosta z bagietki. Posypać każdą porcję 2 łyżkami mieszanki serów.
- Ustawić miseczki na dużej blaszce i wstawić do piekarnika – znów pod górną grzałkę, aby ser się stopił (na ok. 2 minuty).
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
300 minut
Całkowity czas:
330 minut
Średnia 5 / 5 (1780 głosów)