Home Zupy Francuska zupa cebulowa z wolnowaru

Francuska zupa cebulowa z wolnowaru

by

Bardzo prosty przepis na tę pyszną zupę cebulową! Wolnowar robi wszystko za Ciebie 🙂 A zupa jest po prostu wspaniała!

Składniki:

  • 6 łyżek masła
  • 4 duże cebule pokrojone w krążki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 120 ml sherry
  • 1,5L bulionu wołowego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać masło na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, mieszając, ok. 10 minut, aż będzie miękka. Posypać cukrem i zmniejszyć ogień na średni. Smażyć, mieszając, ok. 30 minut, aż cebula będzie rumiana i miękka. Dodać czosnek i smażyć przez minutę.
  • Dodać sherry i zdrapać z dna przypaloną cebulę. Przełożyć zawartość patelni do wolnowaru i zalać bulionem. Dodać sól, tymianek i liść laurowy. Zamknąć garnek i gotować zupę przez 4-6 godzin w wysokiej temperaturze. (Można też gotować w niskiej temperaturze przez 8-10 godzin).
  • Na około 10 minut przed podaniem, ułożyć kromki chleba na dużej blaszce i podpiec pod mocno rozgrzaną górną grzałką w piekarniku (lub na funkcji „grill”).
  • W miseczce wymieszać wszystkie sery. Zupę nałożyć do żaroodpornych miseczek, do 3/4 ich wysokości. Do każdej miseczki włożyć po kromce tosta z bagietki. Posypać każdą porcję 2 łyżkami mieszanki serów.
  • Ustawić miseczki na dużej blaszce i wstawić do piekarnika – znów pod górną grzałkę, aby ser się stopił (na ok. 2 minuty).

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

300 minut

Całkowity czas:

330 minut


Średnia 5 / 5 (1780 głosów)

related articles