Próbowaliście kiedyś zupę cytrynową? Bardzo prosta – kilka składników i trochę egzotyki zagości na talerzach!
Składniki:
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- 80 g ryżu długoziarnistego
- 2 cytryny
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 2 gałązki mięty, posiekane
Przygotowanie:
- Wywar zagotować, wsypać ryż i gotować przez 15 minut.
- Cytryny sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę i wrzucić do zupy, sok wycisnąć. Drugą obrać i podzielić na cząstki, oczyścić z białych włókien.
- Gdy ryż jest już ugotowany, żółtka rozmieszać z sokiem z cytryny i solą, dodać 5-6 łyżek zupy, rozprowadzić i dodać do zupy, cały czas mieszając. Podgrzać zupę, ale nie gotować.
- Do zupy dodać cząstki cytryny i podawać posypane miętą.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1068 głosów)