Home Zupy Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa

by

Próbowaliście kiedyś zupę cytrynową? Bardzo prosta – kilka składników i trochę egzotyki zagości na talerzach!

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • 80 g ryżu długoziarnistego
  • 2 cytryny
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 gałązki mięty, posiekane

Przygotowanie:

  • Wywar zagotować, wsypać ryż i gotować przez 15 minut.
  • Cytryny sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę i wrzucić do zupy, sok wycisnąć. Drugą obrać i podzielić na cząstki, oczyścić z białych włókien.
  • Gdy ryż jest już ugotowany, żółtka rozmieszać z sokiem z cytryny i solą, dodać 5-6 łyżek zupy, rozprowadzić i dodać do zupy, cały czas mieszając. Podgrzać zupę, ale nie gotować.
  • Do zupy dodać cząstki cytryny i podawać posypane miętą.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1068 głosów)

related articles