Zupa ta jest nie tylko pyszna, ale też wprost naładowana witaminami, które poprawią ci samopoczucie już w trakcie jedzenia. To pożywne, a zarazem lekkie danie dobrze smakuje zarówno w letnie, jak i jesienne dni. Możesz użyć wszelkiej zieleniny, ale od tego, co wybierzesz, będzie zależał czas gotowania.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 por, tylko biała część, pokrojony w cienkie paski
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- ½ marchewki, cienko pokrojonej
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 55 g szynki parmeńskiej, bez tłuszczu, pokrojonej w cienkie paseczki
- 150 g boćwiny, szpinaku lub wiosennej zieleniny, bardzo drobno posiekane
- 3 małe, dojrzałe pomidory świeże lub z puszki, pokrojone w kostkę
- 1½ l bulionu warzywnego lub drobiowego
- szczypta suszonych, pokruszonych płatków chili
- 250 g drobnego makaronu, jak conchigliette (muszelki) lub ditalini (rurki)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Podgrzać oliwę w dużym garnku. Dodać pora i cebulę i smażyć 5 minut lub do czasu, aż warzywa lekko zmiękną. Dodać marchewkę, czosnek, nasiona kopru włoskiego, pietruszkę oraz szynkę parmeńską i smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać drobno posiekaną zieleninę oraz pomidory i przykryć garnek. Gotować około 2 minut lub do czasu, aż zielenina lekko zmięknie, a następnie wlać bulion. Dodać pokruszone płatki papryczki chili i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a później gotować na średnim ogniu około 5 minut lub do czasu, aż zielenina będzie miękka.
- Makaron gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy, lub według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie odcedzić.
- Rozłożyć makaron do 4 miseczek. Nalać zupę i posypać porwanymi listkami bazylii, tartym parmezanem i rukolą. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (2304 głosów)