Home Zupy Zupa z warzyw liściastych i ziół

Zupa z warzyw liściastych i ziół

by

Zupa ta jest nie tylko pyszna, ale też wprost naładowana witaminami, które poprawią ci samopoczucie już w trakcie jedzenia. To pożywne, a zarazem lekkie danie dobrze smakuje zarówno w letnie, jak i jesienne dni. Możesz użyć wszelkiej zieleniny, ale od tego, co wybierzesz, będzie zależał czas gotowania.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 por, tylko biała część, pokrojony w cienkie paski
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • ½ marchewki, cienko pokrojonej
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 55 g szynki parmeńskiej, bez tłuszczu, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 150 g boćwiny, szpinaku lub wiosennej zieleniny, bardzo drobno posiekane
  • 3 małe, dojrzałe pomidory świeże lub z puszki, pokrojone w kostkę
  • 1½ l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szczypta suszonych, pokruszonych płatków chili
  • 250 g drobnego makaronu, jak conchigliette (muszelki) lub ditalini (rurki)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Podgrzać oliwę w dużym garnku. Dodać pora i cebulę i smażyć 5 minut lub do czasu, aż warzywa lekko zmiękną. Dodać marchewkę, czosnek, nasiona kopru włoskiego, pietruszkę oraz szynkę parmeńską i smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodać drobno posiekaną zieleninę oraz pomidory i przykryć garnek. Gotować około 2 minut lub do czasu, aż zielenina lekko zmięknie, a następnie wlać bulion. Dodać pokruszone płatki papryczki chili i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a później gotować na średnim ogniu około 5 minut lub do czasu, aż zielenina będzie miękka.
  • Makaron gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy, lub według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie odcedzić.
  • Rozłożyć makaron do 4 miseczek. Nalać zupę i posypać porwanymi listkami bazylii, tartym parmezanem i rukolą. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (2304 głosów)

related articles