Home Zupy Rosół

Rosół

by

Danie obiadowe na każdą okazję. Podawane z makaronem lub „laną” kluseczką.

Składniki:

  • 1/2 kurczaka
  • 30 dkg pręgi wołowej
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka

Przygotowanie:

  • Mięso wypłukać, podzielić na kawałki i wrzucić do garnka z osoloną wodą. Po zagotowaniu zebrać łyżką cedzakową tzw. szumowiny(osad na powierzchni wywaru). Gotować około 30 minut na małym ogniu.
  • Następnie dodać obrane i pokrojone na duże kawałki jarzyny i przyprawy oraz część zielonej pietruszki, związanej białą nitką razem z gałązką selera.
  • Dalej gotować na małym ogniu 30 minut po czym usunąć z garnka jarzyny na nitce, doprawić rosół i w osobnym garnku ugotować makaron (w/g instrukcji na opakowaniu).

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1027 głosów)

related articles