Danie obiadowe na każdą okazję. Podawane z makaronem lub „laną” kluseczką.
Składniki:
- 1/2 kurczaka
- 30 dkg pręgi wołowej
- 3 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
Przygotowanie:
- Mięso wypłukać, podzielić na kawałki i wrzucić do garnka z osoloną wodą. Po zagotowaniu zebrać łyżką cedzakową tzw. szumowiny(osad na powierzchni wywaru). Gotować około 30 minut na małym ogniu.
- Następnie dodać obrane i pokrojone na duże kawałki jarzyny i przyprawy oraz część zielonej pietruszki, związanej białą nitką razem z gałązką selera.
- Dalej gotować na małym ogniu 30 minut po czym usunąć z garnka jarzyny na nitce, doprawić rosół i w osobnym garnku ugotować makaron (w/g instrukcji na opakowaniu).
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1027 głosów)