Home Zupy Chowder – czyli zupa rybna

Chowder – czyli zupa rybna

by

Rybacy z Bodega Bay w Kalifornii podzielili się tym wspaniałym, szybkim i prostym przepisem z moją siostrą w czasie Festiwalu Rybnego. To jedna z najlepszych zup rybnych, jaką kiedykolwiek jadłam, moje dzieci też ją uwielbiają! My dodajemy skwarki z boczku i kilka kropel ostrego sosu, żeby była bardziej pikantna. Smacznego!

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 320 g drobno posiekanej cebuli
  • 4 świeże pieczarki pokrojone w plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 600 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 900 g dorsza, pokrojonego w kostkę wielkości 1,5 cm

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na zupę na średnim ogniu stopić 2 łyżki masła. Podsmażyć cebulę, pieczarki i seler do miękkości.
  • Dodać bulion i ziemniaki; gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Dodać rybę i gotować kolejne 10 minut.
  • Doprawić do smaku przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Wymieszać dobrze sok z małży z mąką, a następnie wmieszać do zupy. Zdjąć z ognia i dodać zagęszczone mleko. Podawać.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1376 głosów)

related articles