Rybacy z Bodega Bay w Kalifornii podzielili się tym wspaniałym, szybkim i prostym przepisem z moją siostrą w czasie Festiwalu Rybnego. To jedna z najlepszych zup rybnych, jaką kiedykolwiek jadłam, moje dzieci też ją uwielbiają! My dodajemy skwarki z boczku i kilka kropel ostrego sosu, żeby była bardziej pikantna. Smacznego!
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 320 g drobno posiekanej cebuli
- 4 świeże pieczarki pokrojone w plasterki
- 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
- 1 l bulionu drobiowego
- 600 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 900 g dorsza, pokrojonego w kostkę wielkości 1,5 cm
Przygotowanie:
- W dużym garnku na zupę na średnim ogniu stopić 2 łyżki masła. Podsmażyć cebulę, pieczarki i seler do miękkości.
- Dodać bulion i ziemniaki; gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Dodać rybę i gotować kolejne 10 minut.
- Doprawić do smaku przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Wymieszać dobrze sok z małży z mąką, a następnie wmieszać do zupy. Zdjąć z ognia i dodać zagęszczone mleko. Podawać.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1376 głosów)