Home Zupy Zupa z pieczonego topinambura i pieczarek

Zupa z pieczonego topinambura i pieczarek

by

Pyszna zupa z pieczonych warzyw i grzybów – ziemniaków i topinambura, czosnku i pieczarek, całkowicie wegańska. Można ją też zrobić na bulionie drobiowym, z masłem i śmietaną.

Składniki:

  • 1 kg bulw topinambura, umytych, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę
  • 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki margaryny

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7).
  • W misce wymieszać topinambur z ziemniakami, czosnkiem i 1 łyżką oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
  • W osobnym naczyniu żaroodpornym wymieszać pieczarki z oliwą.
  • Włożyć ziemniaki z topinamburem do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie do piekarnika włożyć też grzyby i piec jeszcze ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie i lekko przypieczone. Wyjąć oba naczynia z piekarnika i odstawić.
  • W dużym garnku ustawionym na średnim ogniu stopić margarynę i smażyć cebulę ok. 7-10 minut, aż będzie miękka.
  • Dodać upieczone ziemniaki z topinamburem, pieczarki, 1 łyżeczkę soli morskiej i wodę. Gotować na małym ogniu przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać bulion warzywny i szałwię. Przykryć garnek pokrywką i gotować ok. 20 minut.
  • Przestudzić nieco zupę, a następnie zmiksować. Dodać mleko sojowe, wymieszać i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

80 minut

Całkowity czas:

100 minut


Średnia 5 / 5 (1872 głosów)

related articles