Pyszna zupa z pieczonych warzyw i grzybów – ziemniaków i topinambura, czosnku i pieczarek, całkowicie wegańska. Można ją też zrobić na bulionie drobiowym, z masłem i śmietaną.
Składniki:
- 1 kg bulw topinambura, umytych, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę
- 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
- 6 dużych ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki margaryny
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7).
- W misce wymieszać topinambur z ziemniakami, czosnkiem i 1 łyżką oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
- W osobnym naczyniu żaroodpornym wymieszać pieczarki z oliwą.
- Włożyć ziemniaki z topinamburem do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie do piekarnika włożyć też grzyby i piec jeszcze ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie i lekko przypieczone. Wyjąć oba naczynia z piekarnika i odstawić.
- W dużym garnku ustawionym na średnim ogniu stopić margarynę i smażyć cebulę ok. 7-10 minut, aż będzie miękka.
- Dodać upieczone ziemniaki z topinamburem, pieczarki, 1 łyżeczkę soli morskiej i wodę. Gotować na małym ogniu przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać bulion warzywny i szałwię. Przykryć garnek pokrywką i gotować ok. 20 minut.
- Przestudzić nieco zupę, a następnie zmiksować. Dodać mleko sojowe, wymieszać i podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
80 minut
Całkowity czas:
100 minut
Średnia 5 / 5 (1872 głosów)