Home Zupy Zupa ziemniaczano-porowa

Zupa ziemniaczano-porowa

by

Ta ziemniaczanka jest niesamowicie kremowa i smakuje wspaniale z kromką świeżego chleba. Tak jak wszystkie zupy, smakuje lepiej następnego dnia po odgrzaniu, dlatego zawsze gotuję ją zawczasu.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 pory, pokrojone w plastry
  • 1/4 cebuli, drobno posiekanej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać pora i cebulę. Dodać sól i pieprz i gotować przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Do bulionu dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać i wlać tę mieszaninę do garnka. Dodać ziemniaki i doprowadzić całość do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1084 głosów)

related articles