Ta ziemniaczanka jest niesamowicie kremowa i smakuje wspaniale z kromką świeżego chleba. Tak jak wszystkie zupy, smakuje lepiej następnego dnia po odgrzaniu, dlatego zawsze gotuję ją zawczasu.
Składniki:
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 pory, pokrojone w plastry
- 1/4 cebuli, drobno posiekanej
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać pora i cebulę. Dodać sól i pieprz i gotować przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
- Do bulionu dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać i wlać tę mieszaninę do garnka. Dodać ziemniaki i doprowadzić całość do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1084 głosów)