Home Zupy Gęsta zupa z dorszem i batatami

Gęsta zupa z dorszem i batatami

by

Zamiast zwykłych ziemniaków użyto w przepisie bataty – słodkie ziemniaki. Gulasz ten może być fantastycznym daniem głównym.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 500 g batatów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 500 g wywaru warzywnego

Przygotowanie:

  • Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Oczyścić i umyć paprykę, pokroić ją w paseczki. Obrać bataty, pokroić je na małe kawałki.
  • Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dusić cebulę i czosnek około 5 minut. Dołożyć paprykę oraz bataty, dusić pod przykryciem następne 5 minut, aż bataty zaczną mięknąć. Wtedy wlać wywar warzywny. Dosypać listki tymianku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
  • Odcedzić kukurydzę z zalewy, przepłukać zimną wodą i odsączyć. Rozmrozić groszek. Umyć rybę, osuszyć i pokroić na kawałki.
  • Wrzucić kukurydzę i groszek do garnka, położyć na wierzchu kawałki ryby, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu jeszcze około 8 minut. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

35 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1392 głosów)

related articles