Zamiast zwykłych ziemniaków użyto w przepisie bataty – słodkie ziemniaki. Gulasz ten może być fantastycznym daniem głównym.
Składniki:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 500 g batatów
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 500 g wywaru warzywnego
Przygotowanie:
- Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Oczyścić i umyć paprykę, pokroić ją w paseczki. Obrać bataty, pokroić je na małe kawałki.
- Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dusić cebulę i czosnek około 5 minut. Dołożyć paprykę oraz bataty, dusić pod przykryciem następne 5 minut, aż bataty zaczną mięknąć. Wtedy wlać wywar warzywny. Dosypać listki tymianku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
- Odcedzić kukurydzę z zalewy, przepłukać zimną wodą i odsączyć. Rozmrozić groszek. Umyć rybę, osuszyć i pokroić na kawałki.
- Wrzucić kukurydzę i groszek do garnka, położyć na wierzchu kawałki ryby, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu jeszcze około 8 minut. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
35 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1392 głosów)